Cukier niejedno ma imię. Bywa sacharozą, galaktozą, glukozą, dekstrozą, maltozą, laktozą… Ukrywa się w niemal wszystkich produktach, które znajdziemy na sklepowych półkach. Czy jednak wiemy, ile naprawdę zjadamy go każdego dnia i jakie są tego konsekwencje?
Uczniowie klasy 6 d mają już tego świadomość. W ostatni czwartek wzięli udział w spotkaniu z p. Katarzyną Strzelczyk, psychodietetykiem i dietetykiem klinicznym, na temat szkodliwości cukru. Usłyszeli nazwy, pod którymi się kryje. Zrozumieli, że często w jednym produkcie może być kilka jego rodzajów. Dowiedzieli się również, ile cukru znajduje się w popularnych napojach i przekąskach oraz jak przeliczyć te ilości na łyżeczki. Na koniec pani dietetyk porozmawiała z młodzieżą na temat konsekwencji nadmiernego spożywania cukru. Wymieniła nie tylko otyłość czy cukrzycę, ale i nadpobudliwość, brak koncentracji, zachwiania emocjonalne, próchnicę, problemy z cerą, niskie poczucie własnej wartości.
Wszystkie informacje i wskazówki były bardzo cenne. Z pewnością dały uczniom do myślenia. Miejmy nadzieję, że od teraz, zanim kupią jakiś produkt, najpierw spojrzą na etykietę, sprawdzając w nim zawartość tej groźnej słodyczy.
|